top of page

Wat is runningtherapie?

 

Onder runningtherapie, een relatief nieuwe behandelvorm, wordt het therapeutisch inzetten van de ‘rustige duurloop’ verstaan, met als doel de psychische conditie te verbeteren.

Hierbij wordt het hardlopen zeer rustig opgebouwd waarbij de afstand tijdens de therapie zal toenemen totdat er een niveau van ontspannen duurloop bereikt is van minimaal een half uur.

 

Is het een soort "Start to Run" programma ?

Neen, dat is het niet. Als Runningtherapeut heb ik in mijn opleiding geleerd dat het "Start to Run" programma geen juiste basis vormt om mensen te laten starten met lopen. Wij zijn er geen voorstander van omdat de ademhaling nog maar net op gang komt en de hartslag in ritme is, en de lopers moeten alweer stoppen omdat die éne minuut bereikt is....Zo worden er verkeerde signalen gegeven aan ons lichaam en aan ons brein.

En laat nu net de ademhaling (de verhouding zuurstof versus koolzuur) de belangrijkste factor zijn in het ganse loop-gebeuren van de runningtherapie.

Tijdens de sessies leer ik je ademhalingstechnieken aan die uiterst belangrijk zijn in je dagelijkse leven en die ervoor zorgen dat de inspanning veel vlotter verloopt als normaal. 

Al tijdens de eerste sessie zal je erin slagen 12 min na elkaar te lopen. Daarmee wordt ook meteen ingezet op het aanmaken van endorfines en trainen we ons brein op een juiste manier.

Bij welke klachten?

Runningtherapie is heel breed inzetbaar. Het wordt aanbevolen om mensen opnieuw aan te zetten tot bewegen en het is een uitermate geschikte manier om rustig op te bouwen om te lopen. Juist door de nieuwe techniek van de runningtherapie is de slaagkans om op korte termijn een half uurtje te lopen, veel groter dan gelijk welke andere manier. Daarnaast wordt Runningtherapie gebruikt bij stress-klachten, spannings- en vermoeidheidsklachten, burn-out en slaap- en concentratiestoornissen. Ook wordt deze therapievorm gebruikt bij behandeling van lichte tot matig ernstige depressies maar is ook inzetbaar bij andere psychische klachten zoals angststoornissen, somatoforme stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, verslavingen, schizofrenie en andere psychotische stoornissen.

Moet je al een bepaalde conditie hebben ?

Neen.

Je kan zelfs meedoen als je nog nooit eerder gelopen hebt.

Gedurende 6 weken wordt het lopen heel rustig opgebouwd. Na 6 weken zal je erin slagen om heel ontspannen een half uur te lopen.

 

Hoe pakken we dit aan ?

Je krijgt toegang tot 6 online podcasts, 1x per week luister ja naar de podcast en daarnaast ga je nog 2 keer per week een half uurtje tijd nemen om te lopen volgens het huiswerk dat je mee krijgt tijdens de podcast.

De podcast neem ongeveer 40 minuten in beslag. 

Probeer het zelf uit en download de eerste podcast volledig gratis! Klik hier.

Wat kost het ? voor 6 weken betaal je 72 euro (inclusief BTW) 

(ps : diverse ziekenfondsen voorzien in (gedeeltelijke) terugbetaling)

 

Podcast downloaden? Klik hier om je te registreren.

 

bottom of page