top of page
Foto van schrijverEva De Bock

Bouwblok brein : hoe train je je mind ?

Bijgewerkt op: 25 jan 2021

Hoe trainen we nu jouw mind ?

1.

Je moet weten dat je (reptielen) brein heel sluw is. Meer, zelfs, in de meeste situaties werkt het brein JOU tegen. Het zal er alles aan doen om jou te houden waar je bent, om jou te beschermen. Overleven is de enige functie van jouw brein. (dat is nog een erfenis van ons heel ver verleden als oermens). Je hebt er weinig controle over. Bovendien is het razendsnel, zelfs tot 5x sneller dan ons weldenkende brein.

Je brein doet er alles aan om om je in jouw comfortzone te houden. En nét daarom werkt het stemmetje in je hoofd jou méér tégen dan het jou helpt.

We worden in snelheid gepakt door dit 'oerbrein'.


2.

Tem je innerlijke krokodil.

Welnu, we gaan dat stemmetje in je hoofd "temmen". We gaan proberen de taal van dat stemmetje te herkennen...

Je brein zegt : "ik wil wel, maar ik kan dat niet...", "ik wil dit nu niet doen, maar morgen wel proberen,"..."ik ben te moe",....enz...

Laat die gedachten voor wat ze zijn. Laat ze binnenstromen, aanvaard dat het "slechts" gedachten zijn...

Maar geef er vooral geen gevolg aan, handel er niet naar, geef ze geen antwoord dat ze eigenlijk wel willen.

Wees bewust van je slechte, ongezonde gewoontes, maar volg ze niet...

Zet je brein een hak !


3.

Vervang nu die "slechte opkomende gedachten" door betere, positieve gezondere gedachten. JIJ bepaalt immers jouw doel, niet jouw brein.

Je vervangt elke gedachte in een heel andere gezonde gewoonte en zo train je je brein om resultaten te behalen.

Bv.

-> als je eetbuien hebt, of gaat "snacken", heb je een tekort aan micronutriënten (vitamines, mineralen en sporenelementen), en dus niet een tekort aan macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten)

Het is belangrijk dat je dit weet. Doorheen de dag zal je onvoldoende voedingsstoffen hebben opgenomen. Dit is de "technische verklaring" achter een eetbui.

Maar de grootste verklaring voor een eetbui ligt evenwel in de "psyche".

Je eet die zak chips of koeken leeg, omdat je je eenzaam voelt, droevig bent, of een gebrek aan liefde en genegenheid voelt, ...

Dit gevoel wil je compenseren door 'troostvoeding' en dit zal even helpen. Maar het slechte gevoel zal nog erger worden, nadat die zak chips leeg is. Vooral de volgende ochtend, als je op de weegschaal staat, zal het schuldgevoel des te groter zijn.

Door de inhoud van deze blog weet je nu dat het glutamaat niveau toenmeemt door de troostvoeding en in feite de zaak alleen maar erger maakt.

Daarom gaan we de drang en behoefte aan troostvoeding aanvaarden, maar er geen gevolg aan geven. We gaan in de plaats kiezen voor een ontspanningsmoment uit een lijst die je voor mij moeten opschrijven. (bv. even een ommetje maken in de natuur, of naar je favoriete muziek luisteren, of een boek lezen,...) Telkens de behoefte terug opkomt, gaan we ons brein omzeilen en misleiden, zodat de genen van ons brein veranderen. We passen dit consequent toe, minstens 30 dagen. Je zal zien dat je een nieuwe gezonde gewoonte hebt aangeleerd !



6 tips om je eetpatroon of drinkpatroon (met de komende Tournée Minerale - maand) aan te passen


Omdat je bij het veranderen van je eetgewoonten waarschijnlijk wel wat hulp kunt gebruiken geef ik je hieronder graag 6 tips om je eetpatroon aan te passen.


Tip 1: Geef het tijd

Je begint aan een nieuw voedingspatroon en daar moet je lijf aan wennen. Meestal kunnen vooral je darmen even van slag zijn. Denk dan vooral aan obstipatie.


Tip 2: Schrik niet

Wees niet ongerust als je in het begin wat last kan krijgen van bv hoofdpijn of duizeligheid. Dit kan te maken hebben met de (toegevoegde) suiker die je schrapt uit je eetpatroon.


Tip 3: Vergeet niet te variëren

Probeer eens een ander gerecht uit. Een andere groente of fruit. Eentje die je bv helemaal niet kent. Goed voor de verschillende vitamines en mineralen en dat houdt het ook leuk 😉

Experimenteer met alcoholvrije drankjes. Ontdek waterkefir !


Tip 4: Zorg voor een goede timing

Begin niet met feestdagen of net voor een vakantie. Een verandering kan best ingrijpend zijn dus zeker in het begin moet je daar echt de tijd voor nemen


Tip 5: Vraag steun

Deel het met de mensen om je heen. Zodra je het bekend maakt wordt het echt en kunnen mensen om je heen je steunen. Stuur naar minstens 5 mensen in je omgeving dit bericht: "Hoi! Ik ben vandaag begonnen met het PUUR EVA programma of ik wil meedoen aan Tournée Minerale !. Het doel van dit programma is om ongezonde gewoontes om te zetten in gezonde gewoontes zodat ik straks weer lekker in mijn vel zit. Ik zou het fijn vinden als je me hierbij zou willen steunen :)"


Tip 6: zoek affirmatie

Koop een dagboek of een mooi schrift en schrijf op de eerste pagina je wat, je waarom en je intentie.

Stap 1: Maak een lijst van de doelen die je met dit programma wil bereiken. Zorg dat je doelen specifiek, meetbaar en realistisch zijn. Dat betekent dat je ze kan meten in tijd en kwantiteit én dat ze haalbaar zijn. Dus niet: “Ik wil binnen een maand 10 kilo afvallen”. Want dat is niet realistisch (of gezond). En ook niet: “Ik wil meer energie”, want dat is lastig te meten. Beter is: “Over 3 maanden heb ik een constanter energieniveau waardoor ik geen energiedips meer heb na de lunch”.

Stap 2: Schrijf jouw drijfveren op waarom je dit wilt bereiken. Dus niet: “Ik wil afvallen omdat ik slank wil zijn”, want waarom wil je precies slank zijn? Beter is: “Zodat ik lekker in mijn vel zit, me zelfverzekerder voel en weer blij word als ik in de spiegel kijk”.

Stap 3: Formuleer een affirmatie en herhaal die elke dag zo vaak mogelijk. Formuleer je affirmatie altijd in de tegenwoordige tijd, alsof je het al bereikt hebt. Dus niet: “Ik wil me graag beter voelen”, maar bijvoorbeeld: “Ik voel me supergoed!”.

Tip: Schrijf je affirmatie op een Post-it en plak die op de spiegel. Elke keer als je in de spiegel kijkt, word je herinnerd aan je intentie.

Stap 4: Houd vanaf nu dagelijks een dagboek bij. Neem elke dag 5 minuten de tijd om te reflecteren en op te schrijven hoe je je voelt, wat er goed ging en wat er beter kan. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:

· Hoe voel ik me mentaal?

· Hoe voel ik me fysiek?

· Wat gaat er goed en waar ben ik dankbaar voor?

· Wat is voor verbetering vatbaar?

· Wat ga ik voortaan anders doen?

Ga hier meteen mee aan de slag!


92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Selenium : het anti-Corona-middel

Selenium is een belangrijk element in het tegengaan van bepaalde virale aandoeningen. Het is wellicht geen toeval dat nieuwe...

Comments


bottom of page