top of page
  • Foto van schrijverEva De Bock

Vier bouwblokken

Bijgewerkt op: 19 jan. 2021

Mijn programma is opgebouwd uit 4 bouwblokken die heel nauw met elkaar verbonden zijn. Het is daarom dat elk bouwblok, elke dag opnieuw aan de orde komt. De ene dag zal bouwblok "beweging" meer aandacht kunnen krijgen, en het aspect "voeding" dan misschien wat minder (omdat er een verwendagje of sneukeldagje gepland staat), maar de balans moet op het eind van de dag in evenwicht zijn.


Vooraleer met het programma van start te gaan, neem ik van jou een body scan.

Dit is geheel pijnloos, en zonder dat je iets moet innemen. Je moet enkel met je blote voeten op het toestel gaan staan. Uit de resultaten kan ik heel wat aflezen, waaronder je botmassa, je spiermassa, je vetpercentage, je vochthuishouding, visceraal vet, enz...

Dit zal mee uitwijzen welke richting ons programma dient uit te gaan.


Laat mij even uitleggen welke 4 bouwblokken jouw verder leven zullen mooier maken :

1. Voeding

2. beweging

3. ontspanning

4. Brein


Hoe ziet nu een perfecte dag eruit volgens het PUUR EVA PROGRAMMA ?


Je wordt wakker en alvorens uit je bed te springen, neem je 1 minuut tijd voor

PUUR EVA-meditatie en 1 minuut voor PUUR EVA bewegingsprogramma. (link geeft uitleg)


Start je ochtend met een lauwwarm citroenwatertje. Neem vervolgens je ontbijt (volgens het PUUR EVA Voedingsprogramma) in een ontspannen sfeer.

Indien mogelijk las je een kort stukje pianomuziek in terwijl je geniet van je koffie of thee, en let je hierbij opnieuw op je ademhaling. (ik bezorg mindfulness klassieke muziek via de i-tunes-app) Als dit niet past in je drukke kinderen-ochtend-programma, had ik graag dat je dit in je auto op weg naar je werk inlast. (geen verloren tijd en perfect combineerbaar).


BOUWBLOK Voeding

Drink elke dag minstens 2 liter water. Een tip : neem een hervulbare waterfles en vul deze volledig. Tegen de middag moet deze leeg zijn. Drink evenwel niet in kleine slokjes, maar doe aan bulk-drinken. Elk uur bijvoorbeeld minstens 5 slokken na elkaar. Herhaal dit in de namiddag.


Lunch en dinner volgens het programma


BOUWBLOK "Beweging en sport"

3 keer per week 1 uurtje cardio : joggen, zwemmen, fietsen, of stevig wandelen

De andere 4 dagen doen we telkens een korte work-out van maximum 5 minuten.

De work-outs worden afgewisseld zodat alle spiergroepen elke week opnieuw aan bod komen. (buikspieren, beenspieren, armspieren, core (totale lichaam))


BOUWBLOK Ontspanning

Na het dinner gaan we over naar de fase van de ontspanning : na de afwas en de opruim dien je van mij tot rust te komen, met muziek die je heel graag hoort. Je zet je even apart in een kamer, of ga even naar buiten en terwijl voer je een laatste keer voor vandaag opnieuw de techniek van de ademhaling toe (10 x in en 10 x uit op een heel langzaam tempo)

Als je weinig tijd hebt, dien je ook verplicht tot rust te komen, al is het maar 5 minuten.

Maar dit is essentieel.

TV-kijken of op sociale-media scrollen, of de GSM of tablet in de hand nemen is GEEN ontspanning in de zin van mijn programma !


Hoe langer je deze vorm van ontspanning kan doen en de mate waarin je dit elke dag opnieuw consequent toepast, hoe meer je je brein kan trainen om slechte ongezonde gewoontes af te leren en nieuwe gezonde gewoontes aan te leren. Meteen komt hier het BOUWBLOK Brein ter sprake.

Bijvoorbeeld, heb je s'avonds last van eetbuien (chocolade, koekjes, chips) dan kan je je brein omzeilen door naar het moment van ontspanning te gaan. Zo wordt je reptielenbrein niet gevoed, en ga je de drang naar eten koppelen aan een nieuwe gewoonte van ontspanning en rust.

Wees je brein te slim af en beloon jezelf met een goed gevoel.


Na het verplichte rustmoment, voer je de work-out van 5 minuten uit. Doe dit samen met je kinderen en/of partner. Je zult zien welke pret dit oplevert.

Eindig opnieuw met 1 minuut totale rust en ontspanning.


Het is nu ZAAK om dit schema ELKE DAG opnieuw te volgen, zodat je er een gewoonte van maakt. De work outs koppelen we aan het opstaan enerzijds en aan de ontspanning in de avond anderzijds, zodat ook dit een normaal patroon vormt net als je "tanden poetsen". Het is kwestie van je brein te trainen of tenminste af te leren wat die normaal van jou overneemt (zoals grabbelen naar snoep, koeken, chips).

Je ruilt deze ongezonde gewoonte in (waaromtrent je morgenochtend toch zo een schuldgevoel meesleept) voor een nieuwe fitte gezonde levensstijl132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Selenium : het anti-Corona-middel

Selenium is een belangrijk element in het tegengaan van bepaalde virale aandoeningen. Het is wellicht geen toeval dat nieuwe virusvarianten ontstaan in landen waar de seleniumconcentratie in de bodem

Comments


bottom of page