Zalm
Als het om voedsel gaat is de zalm de ongekroonde koning van de vissen. Behalve dat het een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten is (er zit ongeveer 25 gram in een portie van 100 gram), is zalm een van de beste voedselbronnen van omega-3-vetten. Deze vetten werken positief op ontstekingsreacties van het lichaam die in verband worden gebracht met veel ziektes, waaronder astma. Een recente studie toonde aan dat mensen met inspanningsastma, die drie weken lang meer visolie innamen, een verbetering van de klachten ervaarden. Als je twijfels hebt over de aanwezigheid van kwik of PCB’s in de zeevruchten, wissel dan wilde zalm af met die van zalmkwekerijen.
Broccoli
Onderzoek toont aan dat het eten van een combinatie van antioxidanten, zoals bètacaroteen en vitamine C, spierpijn kan verminderen na harde intervaltrainingen. Het vermindert de ontstekingen die veroorzaakt worden door vrije radicalen. De meeste gebruiksklare roerbakgroenten uit de diepvries bevatten een krachtige mix van deze antioxidanten als er rode en gele paprika's, uien, paksoi en sojabonen in zitten. Bevroren gemengde groenten besparen je veel voorbereidingstijd en bieden dezelfde voedingswaarde als hun verse tegenhangers.Doe de diepgevroren groenten in een hete wok of koekenpan, voeg tofu, zeevruchten of vlees toe, je favoriete roerbaksaus en serveer het over bruine rijst. Of voeg diepgevroren groenten toe aan de pasta in de laatste paar kookminuten, giet het vervolgens af en besprenkel het met een beetje olijfolie. Je kunt bevroren groenten aan het einde van het koken toevoegen aan soepen of stoofschotels, of ze ontdooien en dan aan je stoofschotel toevoegen. Bevroren groenten blijven ongeveer vier maanden lang goed in de vriezer, dus zorg ervoor dat je je bewaardozen of diepvrieszakken dateert.
Havervlokken /Volkoren pasta / boekweitpasta / kelp pasta
Gebruik alleen havervlokken en geen havermout. Havermout is haver die gesneden, voorverwarmd en soms voorgekookt is. Die laat de bloedsuikerspiegel wel pieke omdat die verwerkt is, en dat willen we juist voorkomen.
Havervlokken bevatten 'beta glucanen' en die verlagen de cholesterol. De koolhydraten in de havervlokken worden langzaam afgegeven, dit heb je niet bij de havermout.
Pasta is sinds jaar en dag de beste vriend van de hardloper, omdat het licht verteerbare koolhydraten bevat die je helpen de energievoorraden te vullen en omdat het lekker is. Ga voor de volkoren-versies en laat de geraffineerde pasta’s in de schappen liggen. Volkoren pasta’s bevatten meer vezels voor een extra gevuld gevoel, extra B-vitamines die cruciaal zijn voor de stofwisseling en beschermende stoffen zoals lignanen.
Kip of kalkoen
We eten veel te weinig eiwitten. Nochtans hebben we eiwitten broodnodig.
Hardlopers hebben ongeveer 50 tot 75 procent meer eiwit nodig dan niet-hardlopers voor het herstel van de spieren. Eén portie kip van ruim 100 gram voorziet in ongeveer de helft van de dagelijkse eiwitbehoefte van een hardloper. Naast eiwitten bevat kip selenium, een sporenelement dat de spieren beschermt tegen de schade van vrije radicalen, en niacine, een B-vitamine die helpt bij het reguleren van vetverbranding tijdens een training. Studies suggereren dat mensen die voldoende niacine binnenkrijgen 70 procent minder kans hebben op de ziekte van Alzheimer.
Banaan
Bananen zijn zeer vezelrijk en is dus een belangrijke bron van prebiotisch. Bananen bevatten natuurlijke maagzuurremmers is dé valiumkampioen bij uitstek onder de fruitsoorten. Het is de ideale bloeddrukverlagend omdat ze veel kalium en weinig natrium bevat.
Daarnaast is de banaan een ideale slaapmuts. Het bevat een kleine hoeveelheid melatonine, dat is een hormoon dat door de epifyse wordt afgescheiden en ons in slaapmodus brengt.
Zoete aardappelen
Een zoete aardappel - ook bekend als bataat – levert meer dan 250 procent van je benodigde dagelijkse hoeveelheid vitamine A in de vorm van bètacaroteen, een krachtige antioxidant. Zoete aardappelen zijn ook nog eens een goede bron van vitamine C, kalium, ijzer en de mineralen mangaan en koper. Bataten zouden bij elke hardloper dagelijks op het bord moeten liggen. Die krijgen nogal eens te weinig van die twee mineralen binnen, en omdat zij belangrijk zijn voor het goed functioneren van de spieren kan dat van invloed zijn op de prestaties.Recent zijn er nieuwe zoete aardappelrassen ontwikkeld. Ze hebben een paarse schil en bevatten anthocyanidines, dezelfde krachtige antioxidant die voorkomt in bessen. Bak de zoete aardappelen in stukjes of schijven en je hebt heerlijke ovenfrietjes. Bewaar de zoete aardappelen niet in de koelkast, want dan verliezen ze hun smaak. Zet ze in plaats daarvan op een koele, donkere plaats. Ze zouden dan minstens twee weken goed moeten blijven.
Comments