top of page
  • Foto van schrijverEva De Bock

Bouwblok Brein

Bijgewerkt op: 29 jan. 2020

Dit bouwblok is misschien voor jou wel het moeilijkste om vat op te krijgen. Geen zorgen,... ik neem deze van jou over. Dit bouwblok is voor mij het interessantste, dus ik neem het maar al te graag voor mijn rekening.


Jij en ik leven in een maatschappij die veel van ons vergt. Om de stress die dat met zich meebrengt de baas te kunnen, nemen we onze toevlucht tot middelen die het leven wat aangenamer maken. We gaan op zoek naar middelen en/of gedragingen die ons kunnen verdoven. Troostvoeding (suiker en voeding met exorfines ->hierover later meer), bijvoorbeeld, dat kan een stuk taart zijn, een pizza, een ijsje, een slaap-of kalmeerpil, een glas wijn of een ander genotsmiddel. Een aanpak die werkt tot op zekere hoogte en slechts tijdelijk is. Dat zorgt voor een sterke toename van compensatie-stofjes, met name endorfine, dopamine en GABA. Helaas hebben al deze middelen als neveneffect dat ze de hoeveelheid glutamaat in ons lichaam verhogen, een stof die zorgt voor meer stress, onrust en angst. (glutamaat remt de werking van oxytocine, endorfine en dopamine en creëert dus emotionele negativiteit en stress).


Door langdurige 'overstimulatie' van endorfine, dopamine en GABA, worden deze stofjes 'lui' of 'ongevoelig' gemaakt. Ze worden resistent wat ervoor zorgt dat de stoffen die de stresswerking en de beloning moeten activeren, niet meer zo goed functioneren. Met als gevolg dat we net méér stress ervaren en nog vaker geneigd zijn om naar deze stimuli te grijpen. Een kettingreactie dus, die de poort naar verslaving opent....


Als we de oorzaken willen aanpakken, dan is een aanpassing van onze levensstijl nodig. Het endorfinesysteem moet terug in evenwicht worden gebracht.


En hoe doen we dat dan ?

Door de 4 bouwblokken aan te pakken. (totaal plaatje van het PUUR EVA programma)

- door onze voedingsgewoonten aan te passen en te kiezen voor exorfine vrije voeding,

en door onze bloesuikerspiegel (insuline) op een normaal niveau te houden (te stabiliseren),

- door beweging en sport in te lassen (omdat dit de werking van insuline en dopamine verbetert),

- door meer ontspanning in te voeren (dagelijks !) en zo de stress te reduceren

en tot slot :

- door ons brein in te schakelen en de omgeving aan te passen (onze gewoontes veranderen) zodat ook de genen over gaan tot een drastische aanpassing.

Bij een langdurige verandering in de omgevingsfactoren besluiten de genen over te gaan tot een drastische aanpassing. De genen veranderen hun software als reactie op hun omgeving en slaan die verandering op in hun geheugen). (epigenetische adaptatie)


Laat mij nu vooral in deze blog (bouwblok brein) ingaan op het laatste aspect : het brein !


Ik besef maar al te goed en weet als geen ander (uit eigen ervaring) dat nieuwe levensgewoonten inlassen in je dagelijks leven niet vanzelf gaan. Het is te zeggen : ze gaan misschien één dag vanzelf, of het lukt je om ze enkele dagen vast te houden, maar al snel draait het uit op niets. Je hervalt in je oude traditionele (en soms slechte) gewoontes. Dit is geheel normaal. Dit heeft niets te zien met wilskracht of een gebrek eraan. Het heeft niets te maken met (de)motivatie of (gebrek aan) kracht om je door de moeilijke momenten heen te helpen. Neen.... het heeft allemaal te maken met hoe ons brein in elkaar steekt. Ik bespaar je mijn cursus neurologie, maar ik wil je kort samengevat zeggen dat we er moeten op toezien dat elke nieuwe gewoonte die we willen inlassen in ons verder leven gekoppeld wordt aan een dagelijks ritueel én dat we ons brein te slim af zijn als het een "ongezonder luier plan" voor ogen heeft.


Het PUUR EVA programma is zo ontwikkeld dat elke nieuwe gewoonte die we voor jou inlassen, gekoppeld is aan een normaal traditioneel dagelijks ritueel (als bijv. opstaan , tanden poetsen, slapen, ..)

Enkel op die manier raakt ook de nieuwe levensstijl die we willen creëren "ingebakken" in ons leven. Je zal versteld staan hoe snel dit ook een "normale gewoonte" is geworden, tenminste als je deze consequent 30 dagen hebt toegepast.


Net zoals het mogelijk is om jouw armspieren te trainen, zo kan je ook jouw mind trainen.


Hoe trainen we nu jouw mind ?

1.

Je moet weten dat je (reptielen) brein heel sluw is. Meer, zelfs, in de meeste situaties werkt het brein JOU tegen. Het zal er alles aan doen om jou te houden waar je bent, om jou te beschermen. Overleven is de enige functie van jouw brein. (dat is nog een erfenis van ons heel ver verleden als oermens). Je hebt er weinig controle over. Bovendien is het razendsnel, zelfs tot 5x sneller dan ons weldenkende brein.

Je brein doet er alles aan om om je in jouw comfortzone te houden. En nét daarom werkt het stemmetje in je hoofd jou méér tégen dan het jou helpt.

We worden in snelheid gepakt door dit 'oerbrein'.


2.

Tem je innerlijke krokodil.

Welnu, we gaan dat stemmetje in je hoofd "temmen". We gaan proberen de taal van dat stemmetje te herkennen...

Je brein zegt : "ik wil wel, maar ik kan dat niet...", "ik wil dit nu niet doen, maar morgen wel proberen,"..."ik ben te moe",....enz...

Laat die gedachten voor wat ze zijn. Laat ze binnenstromen, aanvaard dat het "slechts" gedachten zijn...

Maar geef er vooral geen gevolg aan, handel er niet naar, geef ze geen antwoord dat ze eigenlijk wel willen.


Wees bewust van je slechte, ongezonde gewoontes, maar volg ze niet...

Zet je brein een hak !


3.

Vervang nu die "slechte opkomende gedachten" door betere, positieve gezondere gedachten. JIJ bepaalt immers jouw doel, niet jouw brein.

Je vervangt elke gedachte in een heel andere gezonde gewoonte en zo train je je brein om resultaten te behalen.


Bv.

-> als je eetbuien hebt, of gaat "snacken", heb je een tekort aan micronutriënten (vitamines, mineralen en sporenelementen), en dus niet een tekort aan macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten)

Het is belangrijk dat je dit weet. Doorheen de dag zal je onvoldoende voedingsstoffen hebben opgenomen. Dit is de "technische verklaring" achter een eetbui.

Maar de grootste verklaring voor een eetbui ligt evenwel in de "psyche".

Je eet die zak chips of koeken leeg, omdat je je eenzaam voelt, droevig bent, of een gebrek aan liefde en genegenheid voelt, ...

Dit gevoel wil je compenseren door 'troostvoeding' en dit zal even helpen. Maar het slechte gevoel zal nog erger worden, nadat die zak chips leeg is. Vooral de volgende ochtend, als je op de weegschaal staat, zal het schuldgevoel des te groter zijn.

Door de inhoud van deze blog weet je nu dat het glutamaat niveau toenmeemt door de troostvoeding en in feite de zaak alleen maar erger maakt.

Daarom gaan we de drang en behoefte aan troostvoeding aanvaarden, maar er geen gevolg aan geven. We gaan in de plaats kiezen voor een ontspanningsmoment uit je lijst die je voor mij hebt moeten opschrijven. (bv. even een ommetje maken in de natuur, of naar je favoriete muziek luisteren, of een boek lezen,...) Telkens de behoefte terug opkomt, gaan we ons brein omzeilen en misleiden, zodat de genen van ons brein veranderen. We passen dit consequent toe, minstens 30 dagen. Je zal zien dat je een nieuwe gezonde gewoonte hebt aangeleerd !


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Glutamaatdominantie

Glutamaat is een neurotransmitter. Ingeval van glutamaatdominantie zijn de neuronen te veel geprikkeld. Dit veroorzaakt ontstekingen en afbraak van cellen. (de eosinofielen zijn verhoogd). De neurotra

Endorfine-tekort of endorfine resistentie

(geluk-stofje) Endorfine heeft eigenschappen die te vergelijken zijn met de werking van morfine. Het stofje heeft een dusdanige werking op je hersenen dat je minder gevoelig bent voor pijn. Daardoor o

Dopamine tekort

Dopamine: het ‘vrolijke energiehormoon’. Dopamine en serotonine worden wel onze ‘gelukshormonen’ genoemd. Ik noem dopamine graag mijn ‘vrolijke energiehormoon’. Een belangrijk hormoon want ik voel me

Comentários


bottom of page