Op basis van mijn voorgaande posts over de 10 voedingsmiddelen die dagelijks op je menu zouden moeten staan in combinatie met de 6 voedingsmiddelen die minstens 2 keer op de week in je menu zouden moeten terechtkomen, geef ik je alvast enkele voorbeeld dagen :
Hou rekening met vetstoffen : bak/braad steeds met
- extra vierge olijfolie OFWEL
- kokosolie OFWEL
- Ghee.
Belangrijk ! Combineer fruit steeds met eiwitten (of eiwitshake zodat de bloedsuikerspiegel niet gaat pieken)
Sta me toe te zeggen dat dit een weekmenu is als je graag kookt en als je heel wat op voorhand in het weekend kan voorbereiden. (ik bedoel dan met name voor de ontbijtjes en de lunches)
Waarom geef ik jou dan dergelijk weekmenu als voorbeeld ? Wel, omdat je zo kan zien wat je allemaal kan combineren, en hoe groot de mogelijkheden en variaties zijn.
Hoe los IK het op ?
Ik eet elke dag als ontbijt "het maandagontbijt" en op zondag "de speltpannekoeken"
In het weekend maak ik bananenbrood en daar doe ik de variaties mee voor de overige ontbijten.
Voor de lunches doe ik 1 keer op de week boodschappen : ik breng dan mee voor de basis : enkele zakken veldsla, een granaatappel, wat avocado's, radijsjes, bio-komkommer, rode puntpaprika, en pitten en zaden.
als variaties : (die dus elke dag verschillen) varieer ik met enkele schijfjes verse geitenkaas, geitenkaas met spek rond, bio gerookte zalm, gekookt eitjes (deze kook ik op voorhand in weekend : 5 stuks), gebakken kip van de dag voordien, garnaaltjes.,...
Elke weekdag maak ik dezelfde lunch als basis en de variaties verschillen dan ! Zo wordt de lunch-salade mij nooit beu.
Maandag
Ontbijt :
- start met citroenwater op je nuchtere maag
- eet een kiwi
- neem 15O gr biologische ongesuikerde yoghurt aangevuld met 5O gr kefir en voeg 5 stevia druppels (Puur Eva Product)
- strooi er 60 gr blauwe bessen overheen
Lunch :
Maaltijdsalade : veldsla, graanappelpitten, 1/4 avocado, 1 gekookt eitje, 5 schijfjes komkommer, 1/2 rode puntpaprika, 1 plakjes geitenkaas, 1 sneetje gerookte zalm, 1/4 appel, radijsjes, voeg als laatste enkele zaden en pompoenpitten toe.
Maak een dressing van yoghurt, balsamico, en mespuntje mosterd met 2 druppeltjes stevia.
4-uurtje :
een stukje zwarte chocolade met meer dan 75% cacao (grootte van een mignonette - 10 à 15 gr)
Dinner :
gebakken zalm met gestoomde broccoli en zoete aardappelfrietjes
Avond-Troostje :
20 gr amandelen (of andere noten)
Drink dagelijks minstens 2l water
Tip : koop alle ingrediënten voor het slaatje in het weekend aan in grotere hoeveelheden, zodat je een ganse week verder kan
2e voorbeelddag dinsdag
Ontbijt :
- start met citroenwater op je nuchtere maag
- 1 dikke plak bananenbrood met 50 gr griekse yoghurt en 50 gr kefir en enkele blauwe bessen
Lunch :
- volkoren wrap (tortilla) met kip, 1/4 avocado, ijsbergsla en gemengde groene sla, 1/4 appel, rode ui, waterkers, zure room
4-uurtje :
kiwi en eiwitshake
DInner :
ovenschotel van pompoen, feta, hazelnoten, rode ui
avond-troostje :
pure chocolade pralines (met quinoa) : zie recept op de site
3e voorbeelddag woensdag
Ontbijt :
- start met citroenwater
- chocolademug
Lunch : roereitje met pompoenblokjes, feta en noten
4-uurtje :
blauwe bessen en eiwitshake
Dinner :
Gemarineerde tonijn met spinazie en avocado
4e voorbeelddag donderdag
Ontbijt :
yoghurt pannenkoekjes (suikervrij, met havervlokken en kokos-yoghurt (van Abbott-Kinneys)) met vers fruit, agavesiroop (met mate gebruiken - heeft gelukkige een lage glycemische index)
Lunch : halve zoete aardappel met avocado in de oven
dinner : pompoen-courgette-aubergine-lasagne
(ricotta kaas en parmezaan)
5e voorbeelddag : vrijdag
Ontbijt :
roereitje of omelet of spiegelei met volkoren toast
Lunch :
Quinoa salade met zoete aardappel, avocado en mosterdressing
Dinner :
gestoomde broccoli met gerookte zalm en pestsaus en volkoren pasta, bestrooid met pitten en zaden
6e voorbeelddag : zaterdag
Ontbijt :
- granola (suikervrije) met 100 gr. kokos-yoghurt en 50 gr kefir en blauwe bessen
Lunch :
avocado met ei en gerookte zalm in de oven, op een bedje van groene gemengde sla
bestrooid met zaden en pitten
4-uurtje :
sinaasappel of kiwi en eiwitshake
Dinner :
heerlijke herfstige-kip-groenteschotel (champignons, zoete aardappel)
avondtroostje : zwarte chocolade
7e voorbeelddag : zondag
ontbijt :
- start met citroen water
- speltpannenkoeken met stevia
lunch :
groene gemengde salade met gebakken scampi (of garnalen) en gegrilde avocado en mango (de mango komt vandaag in de plaats van de bessen en kiwi - heeft een hoog vitamine C gehalte en kan dienst doen als plaatsvervanger van voorgaande 2)
Dinner :
witlooflasagne om je vingers af te lekken (recept zie site)
Opmerkingen