Een slecht werkend endorfinesysteem (endorfineresistentie genaamd) zou angst en stress kunnen veroorzaken of bestaande klachten verergeren.
Door onze levenswijze kunnen we minder stress aan en ervaren we minder beloning, dé twee knelpunten van de Westerse mens.
Wat is de oorzaak van endorfineresistentie ? of nog, wat is de oorzaak van een slecht werkend endorfinesysteem ?
Het antwoord is eenvoudig :
- alle voedingsstoffen,
- gedrag (met name de manier waarop we met stress omgaan bv. door troostvoeding, maar ook verslavingen, toxische relaties en vriendschappen, acute traumatiserende stress, enz...) en
- situaties die endorfine langdurig overstimuleren.
Het endorfinesysteem is een netwerk van verschillende opioïde (=morfineachtige stof) receptoren.
Endorfine is het snelst werkende anti-stresshormoon (het legt in minder dan 10 seconden de stresshormonen adrenaline en noradrenaline stil) en zorgt voor de vrijgave van dopamine en insuline. Het is tevens een natuurlijke angstremmer en een anitdepressivum.
Endorfines zijn lichaamseigen signaalstoffen met een morfineachtige werking.
Endorfine heeft een werkingsduur van 2 tot 15 minuten, maar dopamine is slechts nauwelijks 1 seconde actief. Om genoeg dopamine te activeren, hebben we dus een activator nodig, de de vrijgave van dopamine lang genoeg kan aansturen. (de activators zijn endorfine, insuline en oxytocine)
Wat is een mogelijke oplossing ?
Er zijn evenwel ook lichaamsvreemde stoffen die zich hechten aan dezelfde ontvankelijke receptor (als die van de endorfines). Het worden dus concurrenten. Voorbeelden van zulke lichaamsvreemde opioïden zijn exorfinen, morfine, codeïne, drugs...
Vooral de exorfinen zijn voor de meeste mensen onder ons, de boosdoeners. Dit zijn eiwitten die het lichaam niet zelf aanmaakt en zitten in onze voeding, met name in :
- melkeiwit (caseïne)
- soja
- gluten
-spinazie
Zijn exorfinen dan voor iedereen slecht ?
Neen.
In gezonde omstandigheden worden exorfinen in het lichaam afgebroken door enzymen (DPP-IV enzym). Deze enzymen neutraliseren exorfinen uit voeding door deze om te zetten in aminozuren. Als de afbraak van exorfinen gebeurt met behulp van het DPP-IV enzym dan zijn de opioïde receptoren vrij voor de endorfines.
Maar in ongezonde situaties is de omzetting niet goed mogelijk.
Hierdoor ontstaat endorfine resistentie waardoor endorfine zijn taak niet naar behoren kan uitvoeren.
Oorzaak van een slechte omzetting ?
- dit kan gelegen zijn in een overmaat aan exorfinenrijke voeding
- het DDP-IV enzym kan slecht werken (geremd worden) door stress, door chemische stoffen (o.a. smaakversterkers, fluor, fosfor in frisdrank, enz..)
Comments