top of page
  • Foto van schrijverEva De Bock

Darm : het tweede brein

Bijgewerkt op: 25 feb. 2020


Gemiddeld werkt een mens op 1 dag veel kunstmatige koolhydraten naar binnen en een massa aan (verborgen) suikers. Die verstoren de darmflora, die op lange termijn zorgen voor laaggradige ontstekingen.


Laat het nu net de darm zijn, die een immens belangrijke rol speelt in gans ons leven. Niet alleen op vlak van spijsvertering en opname van voedingsstoffen, maar de darm speelt ook een essentiële rol in de stemming en gedrag van de mens (doordat de darm zorgt voor de aanmaak van hormonen), De darm wordt ook wel "het tweede brein" genoemd : er gaan meer zenuwen van de darm naar de hersenen dan van de hersenen naar de darm.


De bacteriën in je darm (en dat zijn er gigantisch veel) bepalen jouw gezondheid. Welnu, als je goed voor je darmbacteriën zorgt, zorgt de darm ook goed voor jou.


Wat hebben die bacteriën nodig om te kunnen leven en overleven ?


Je hebt goede en slechte darmbacteriën :

- de goede darmbacteriën gebruiken vezels (uit groenten) als brandstof (en leveren energie voor darmwand, lever en spieren)

- de slechte darmbacteriën zorgen voor problemen. zij gebruiken suikers uit kunstmatige voeding als brandstof (en belemmeren de opname van goede voedingsstoffen)


De Westerse voeding bevat veel te veel kunstmatige suikers (verborgen suikers - alles wat op -ose eindigt, zijn suikers !) en te weinig natuurlijke vezels.

Het gevolg is dat de goede darmbacteriën uitsterven en dat de slechte toenemen.


Suikers veranderen bovendien ook de samenstelling van de darmbacteriën negatief, waardoor er minder korteketenvetzuren worden aangemaakt.

Deze verstoring leidt tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm, waardoor de verkeerde bacteriën in het bloed terechtkomen en hier een ontstekingsreactie uitlokken.

het verstoort zelfs de bloed-hersenbarrière, waardoor het geheugen ook minder goed kan functioneren.


In het programma werk ik dan ook dagelijks met veel groenten, zaden en pitten die rijk zijn aan natuurlijke vezels.

Alle (kunstmatige) suikers worden in het programma gebannen.


Vezels worden in de darm omgezet naar o.a. butyraat. Dit vetzuur heeft een beschermend effect op allerlei hersenstoornissen waaronder :

- Alzheimer, ziekte van Parkinson, ziekte van Huntington, beroerte,

- stofwisselingsziekten, insuline resistentie in het brein

- autisme, psychische stoornissen.


Hoeveel gram groenten per dag ?

500 gram !

'Jeetje' hoor ik je zeggen.... 'ik was al blij dat ik de 200 gr dagelijks haalde.'


Ik daag je uit om het programma te volgen en je zal zien dat je zonder moeite aan je dagelijkse dosis komt.


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Glutamaatdominantie

Glutamaat is een neurotransmitter. Ingeval van glutamaatdominantie zijn de neuronen te veel geprikkeld. Dit veroorzaakt ontstekingen en afbraak van cellen. (de eosinofielen zijn verhoogd). De neurotra

Endorfine-tekort of endorfine resistentie

(geluk-stofje) Endorfine heeft eigenschappen die te vergelijken zijn met de werking van morfine. Het stofje heeft een dusdanige werking op je hersenen dat je minder gevoelig bent voor pijn. Daardoor o

Dopamine tekort

Dopamine: het ‘vrolijke energiehormoon’. Dopamine en serotonine worden wel onze ‘gelukshormonen’ genoemd. Ik noem dopamine graag mijn ‘vrolijke energiehormoon’. Een belangrijk hormoon want ik voel me

Comments


bottom of page