top of page
  • Foto van schrijverEva De Bock

Voedingssupplementen

Bijgewerkt op: 16 feb. 2020

Voedingssupplementen zijn in het begin van het programma en gedurende de eerste 3 daaropvolgende maanden essentiëel.

Onze voeding, ook al eten we gezond, bevat niet meer dezelfde voedingsstoffen zoals pakweg 100 jaar geleden. Onze akkers zijn vervuild, de bodem is verarmd, de teelt moet snel gaan, en de producten bevatten soms meer water dan dat er vitamines inzitten.


Een aantal supplementen raad ik ten stelligste aan :


- magnesium : wordt ook wel eens het wondermineraal genoemd. Na zuurstof en water is magnesium de derde op de lijst wat ons lichaam nodig heeft om te kunnen leven.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de westerse wereld een tekort aan magnesium heeft. Magnesium is ook een anti-stress-mineraal. Het zorgt voor ontspanning van de spieren, maar ook van de hersenen waardoor je goed kunt slapen.


Symptomen van magnesiumtekort zijn ondermeer : vermoeidheid, futloos, wakker schrikken omdat je denkt dat je valt, PMS, spierkrampen, hoofdpijn, migraine, snel geïrriteerd zijn, prikkelbaar, verstijfde spieren, onrust, concentratieproblemen, te hoge of te lage bloeddruk, constipatie, nervositeit, ooglidtrillingen, moeite om op woorden te komen,...


In mijn programma las ik daarom ook voedingsmiddelen in die rijk zijn aan magnesium : pure chocolade, amandelen, noten, pompoenpitten, avocado, groene groenten, hennepzaad,...


- omega-3-vetzuren of visolie : ons lichaam maakt zelf nauwelijks vetzuren aan, zodat we de vetten binnen moeten krijgen via onze voeding. Met een westers voedingspatroon consumeren we te weinig omega-3-vetzuren en te veel omega-6-vetzuren, waardoor de verhouding dermate verstoord is (soms komt in de richting van 1 - 20), terwijl de beste verhouding 1 - 2 zou moeten zijn. Dit resulteert in allerlei gezondheidsrisico's (hart-en vaatziekten, kanker, infectieziekten en auto-immuunziekten)


Als je deze terug in balans krijgt, blijkt uit onderzoek dat :

- als we de verhouding kunnen terugbrengen naar 1 -4 : 70% minder kans om voortijdig te sterven aan hart-en vaatziektes.

- bij mensen met darmkanker en vrouwen met borstkanker die de verhouding konden terugbrengen naar 1 - 2,5 werd een significante vertraging in de groei van kankercellen geconstateerd

- bij reumapatiënten die de verhouding konden terugbrengen naar 1 - 2,5 konden de ontstekingen sterk worden afgeremd

- een verhouding van 1-5 had al een zeer positief effect op mensen met astma.


Hoe brengen we nu de omega-3/6 in balans ?

Niet enkel door suppletie van omega-3 maar ook door minder voeding te eten die omega-6 bevat. Wanneer je de inname van omega-6 niet sterk vermindert, zal je geen gezondheidsvoordelen halen uit omega-3-vetzuren.

Dagelijks nemen we visolie in, liefst visolie die gemaakt is van krill, een schaaldiertje dat in de poolzeeën zwemt. (is niet vergiftigd met kwik zoals sommige visoliën wel zijn)

Een natuurlijk alternatief is alpenolie; dit wordt gewonnen uit duurzame micro algen. (geschikt voor vegetariërs, veganisten, en mensen met een visallergie).

PS : neem visolie niet in met warme dranken, want dan veranderen de vetzuren al snel in andere niet gezonde stoffen.


Voedingsmiddelen die ik in mijn programma voorschrijf en bron zijn van omega 3 :

lijnzaad, walnoten, vette vis.


Een steuntje in de rug : visolie helpt bij het afvallen, omdat het de stofwisseling van het opgeslagen vet rond het middel verandert. Door deze verandering wordt er minder snel vet op deze plaats opgeslagen en zal het aanwezige vet sneller worden afgebroken.


Visolie is ook een hulpje om in slaap te geraken en heeft een sterke ontstekingsremmende werking. Het heeft bovendien een gunstige werking op de gezondheid van de huid : puistjes en acné zullen verminderen.


Omega-6 verminder je door de plantaardige oliën (zoals zonnebloemolie) te vervangen door extra virgin olijfolie. Vele bewerkte producten zoals chips, koekjes, enz bevatten veel omega-6-vetzuren omwille van de plantaardige olie die erin verwerkt zit.


Door de juiste omega-3-6 is meteen ook je omega 9 in balans. Dit reguleert o.a. het cholesterolgehalte.


- vitamine B-complex en extra vitamine B12 : er zijn 8 vitamines B.

Vitamines B6, B9 en B12 hebben soortelijke indicaties : preventie van hart-en vaatziektes, osteoporose en depressie. Vitamine B1 speelt een rol bij de koolhydraatstofwisseling en energieproductie en vitamine B3 is nuttig bij de productie van rode bloedcellen en de synthese van geslachtshormonen.

Vitamine B12 is in mijn programma de belangrijkste. Deze vitamine speelt een essentiële rol bij het omzetten van koolhydraten, eiwitten en vetten in energie. Tegelijk beïnvloedt deze vitamine ook je mentale gesteldheid. Je zal je blijer voelen en een groter gevoel van welzijn ondervinden. B12 dient ook als hulpstof voor het aanmaken van het slaaphormoon 'melatonine'. Door de inname zal je ook directe energie krijgen.


- hennepproteïneshake : In mijn programma adviseer ik de hennep proteïne want het is de meest plantaardige proteïne, en bovendien makkelijk te verteren.

Hennepproteïnepoeder is het beste vegan eiwitpoeder met 20 aminozuren, waaronder de 9 essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken en die je moet verkrijgen vanuit je voeding. Bovendien is aangetoond dat hennep de vermoeidheid verbetert en positieve effecten heeft op het immuunsysteem.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Glutamaatdominantie

Glutamaat is een neurotransmitter. Ingeval van glutamaatdominantie zijn de neuronen te veel geprikkeld. Dit veroorzaakt ontstekingen en afbraak van cellen. (de eosinofielen zijn verhoogd). De neurotra

Endorfine-tekort of endorfine resistentie

(geluk-stofje) Endorfine heeft eigenschappen die te vergelijken zijn met de werking van morfine. Het stofje heeft een dusdanige werking op je hersenen dat je minder gevoelig bent voor pijn. Daardoor o

Dopamine tekort

Dopamine: het ‘vrolijke energiehormoon’. Dopamine en serotonine worden wel onze ‘gelukshormonen’ genoemd. Ik noem dopamine graag mijn ‘vrolijke energiehormoon’. Een belangrijk hormoon want ik voel me

Comments


bottom of page